Inovarea tehnologica are un rol important in ceea ce privesc functiunile firmei. Fara inovare tehnologica nu se pot realiza game noi de produse, mai performante si mai capabile sa satisfaca nevoile consumatorilor. Firma inovativa va prelua o tehnologie pe care o va supune performantarii, pentru a se ajunge sa se diferentieze fundamental de celelalte firme de pe piata. Se considera ca in viitor, doar firmele puternic tehnologizate vor putea supravietui intr-un cadrul concurential puternic.
Un rol deosebit de important in inovarea tehnologica il are Marketingul, care prin studii de piata incearca sa afle comportamentul consumatorilor legat de noutate. Transferul tehnologic ajuta o companie producatoare sa isi foloseaca resursele umane, fizice si capitale, intr-un mod mai eficient, prin furnizarea de informatii si asistenta, ceea ce conduce la imbunatatiri in metode, utilaje, echipamente, dar si in produse noi sau imbunatatite.
In acest mechanism cel mai important rol il are inovatorul care poate distribui inovarile catre persoane sau grupuri, fenomen denumit difuzia inovarilor. Pentru a inova, companiile trebuie sa aiba in vedere concepte ca managementului proprietatii intelectuale, un termen des folosit este inventia, acesta fiind obiectul utilizat de o persoana pentru a inova si nu in ultimul rand, poate cel mai important factor – resursa financiara. In acest caz, pentru a inova, e nevoie de ceva mai mult decat generarea creativa de idei si noutati. Tipurile de inovare intalnite adesea folosite sunt: inovarea modelului de afacere, inovarea in marketing, inovarea organizationala, inovarea de proces, inovarea de produs, inovarea de servicii.
- Detalii
Implementarea unui sistem ERP se poate dovedi benefica, în condițiile în care specialiștii din departamentul de Resurse Umane exploatează potențialul acestei investiții la maxim. Soluțiile ERP reușesc să faciliteze colectarea datelor, administrarea, prelucrarea și interpretarea acestora prin generarea de: liste, rapoarte, organigrame, diagrame și grafice specifice, date statistice și comparative. O utilizare eficientă a unui sistem ERP poate reduce riscul de colectare a unor date eronate și poate îmbunătăți comunicarea în cadrul companiei prin fluidizarea fluxului de informații în dublu sens (de la Departamentul de Resurse Umane către angajați și în sens invers, dar și în interiorul companiei, între departamentele care utilizeaza informații privind personalul).
Cele mai moderne astfel de aplicații dispun de facilități de acces online și de opțiuni de securizare a datelor, care permit introducerea datelor de către salariați, și accesarea controlata a acestora de celelalte departamente interesate (spre exemplu, corespondența dintre departamentele de Resurse Umane și cel Financiar-Contabil). Din cauza volumului de date și a procedurilor legale greoaie, colectarea datelor eronate se poate perpetua, generând un lant de costuri suplimentare nejustificate pentru companie – continuarea acordarii recompenselor financiare pentru angajatii care au încetat raporturile de muncă.
- Detalii
Inovarea este, în special, unul dintre factorii fundamentali ai noii economii. Noua economie se referă atât la noile modele organizaţionale cât şi la noile tehnologii. De asemenea, una dintre cele mai izbitoare schimbări este determinată de dinamismul activităţilor, de constanta inovare şi de viteza de adaptare, care devin norme de funcţionare. Noua economie înseamnă mai mult decât înalta tehnologie şi internet, ea presupune utilizarea în mod creativ şi eficient a inovării. Inovarea este larg recunoscută ca proces esenţial pentru succesul întreprinderilor şi afacerilor, asigurând creştere, sustenabilitate şi competitivitate.
- Detalii
REGULI:
• nu vă puneți seful în poziții jenante sau incorecte;
• sprijiniți-i deciziile, chiar dacă aveți mari rezerve în legătura cu ele (dacă vă cere elpărerea, este altceva
• fiți loial față de el. Nu vă lăsați atrași în bârfe;
• dacă aveți nemulțumiri legate de șeful dvs., adresați-i-le în particular, într-un mod chibzuit și rezonabil;
• nu treceți peste capul șefului cu o decizie;
• nimeni nu vă poate garanta că șeful dvs. vă va aprecia integral. Ce puteți face este să văasigurați că modul dvs. de comportare la locul de muncă este atent și respectuos față detoată lumea.
- Detalii
Primul pas în dezvoltarea personală este reprezentat de autocunoaștere. Ulterior trebuie să definim exact ce anume dorim să îmbunătățim, poate nu știm cum să ne stabilim obiectivele, poate avem o imagine nu tocmai bună despre noi înșine și asta ne ține pe loc, poate avem niște convingeri care sună a piedici sau poate comunicarea este deficitară. Important este să ne fie foarte clară zona în care dorim să creștem și apoi vedem cum putem schimba situația. Dezvoltarea personală reprezintă o urmărire conștientă a ”creșterii” personale prin extinderea conștiinței de sine, a cunoașterii și a îmbunătățirii permanente a abilităților personale. De cele mai multe ori se vorbește despre așa zisa ”frică de succes”. Temerile apar atunci când suntem nevoiți să ne răspundem la următoarele întrebări: • ce se va întâmpla dacă am succes? • cum mă voi descurca? • într-adevăr trebuie să-mi asum responsabilitatea pentru ceea ce sunt și ce fac? • este într-adevăr ceea ce vreau? Frica este principlalul dușman al încrederii în sine. Napoleon Hill, în cartea ”Despre succes”, enumeră și descrie un număr de 6 frici primare: • frica de critică; • frica de boală; • frica de sărăcie; • frica de bătrânețe; • frica de a pierde iubirea cuiva (gelozia); • frica de moarte. 12 Ca să poți căpăta suficientă încredere în tine pentru a doborî obstacolele care te despart de succes, trebuie să te studiezi cu atenție și să afli care dintre cele 6 frici este cea care ridică adevăratele probleme! De asemenea, de multe ori avem tendința de a atribui succesul unor cauze interne, iar eșecul unor cauze externe. Autocunoașterea presupune și acceptarea/cunoașterea limitelor pentru a le putea depăși, admiterea responsabilității pentru un eșec conducând astfel la analizarea situației și evitarea lui în viitor prin îmbunătățirea strategiei.
Autocunoașterea poate începe prin adresarea unor întrebări simple nouă înșine: • care sunt punctele mele tari? • cum pot transforma punctele slabe în puncte tari? • ce lucruri sunt importante pentru mine? • cu ce valori mă identific? • cum sunt ca om? • ce personalitate am? Dezvoltarea personală poate fi implementată și prin intermediul unui jurnal în care sunt notate dorințe și realizări. Revizuirea jurnalului pe termen scurt poate contribui la identificarea de obiceiuri nesănătoase, cum ar fi că dormim prea puțin și asta împiedică performanța, iar revizuirea pe termen lung (2-3 luni) ne-ar putea oferi informații despre cât de bine știm să alegem.
- Detalii